Jadłospis 29.04.2024 r.

DIETA PODSTAWOWA

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z płatkami owsianymi 350 ml  (białko)

Herbata z cukrem 250 ml,

Masło 15g (białko)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie 120g (gluten, jaja, ziarna)

Szynka drobiowa  50g  (mięso)

Papryka świeża 100g, cytryna 25g

OBIAD

krupnik  350 ml (gluten, seler)

wątróbka drobiowa z cebulką 100g,

Ziemniaki z koperkiem 200g, sos 60ml (gluten), surówka z kapusty kiszonej 150g,

Kompot owocowy 250ml

KOLACJA

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( gluten, białko)

Zupa mleczna z kaszą manną 250 ml (białko, gluten)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie 150g (gluten, jaja, ziarna)

Polędwica drobiowa 50g   (mięso)

Masło 15g ( białko), pomidor 70g, ogórek kiszony 50g

Posiłek nocny:

Ciastka zbożowe 30g (gluten, jaja)

Wartości Odżywcze:  Energia 2712,12 kcal; Białko 99,56 g; Tłuszcz 98,05 g ; Węglowodany ogółem: 391,18 g; Błonnik 36,50 g, suma cukrów prostych: 97,18, kwasy tłuszczowe 4:0: 0,47 Sód 2253,33 mg