Jadłospis 26.04.2024 r.

DIETA PODSTAWOWA

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z zacierką  350 ml  (białko, gluten, jaja)

Herbata z cukrem 250 ml,

Masło 15g (białko)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie 120g (gluten, jaja, ziarna)

Ser żółty 20 g (białko) jajko 1szt ( jaja)

Papryka świeża 50g, pomidor 50g, sałata 25g

OBIAD

Zupa jarzynowa  350 ml (gluten, seler)

Ryż z musem jabłkowym i sosem waniliowym 400g ( białko)

Kompot owocowy  250ml

KOLACJA

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( gluten, białko)

Zupa mleczna z płatkami owsianymi 250 ml (białko, gluten)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie 150g (gluten, jaja, ziarna)

Pasta z ryby i twarożku z koperkiem 70g   (białko, ryba, seler, DWU)

Masło 15g ( białko)

Ogórek kiszony 60g, rzodkiewka 65g

Posiłek nocny:

Jogurt owocowy ( białko)

Wartości Odżywcze:  Energia 2433,45 kcal; Białko 101,58 g; Tłuszcz 63,26 g ; Węglowodany ogółem: 385,36 g; Błonnik 24,92 g, suma cukrów prostych: 110,06 g, kwasy tłuszczowe 4:0: 0,82 Sód 2325,81 mg