Jadłospis 15.04.2024 r.

DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z kaszą jęczmienną  350 ml  (białko, gluten)

Herbata z cukrem 250 ml,

Masło 15g (białko)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie 120g (gluten, jaja, ziarna)

Szynka  drobiowa 20g  (mięso)

Twaróg w kostce 30 g. (białko)

Ogórek zielony 60 g pomidor 60g

II Śniadanie: krakersy  pełnoziarniste 30g ( gluten, jaja, ziarno)

OBIAD

Barszcz czerwony z makaronem  350 ml (białko , gluten, jaja, seler )

Roladki schabowe z warzywami 100g  sos naturalny 60 ml ( białko, gluten)

Ziemniaki z koperkiem 200g

Kalafior got. 150g

Kompot b/c  250ml

Podwieczorek: ciastko orkiszowe 30g ( gluten, jaja, orzeszki ziemne)

KOLACJA

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( gluten, białko)

Zupa mleczna z płatkami owsianymi 250 ml (białko, gluten)

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie 150g (gluten, jaja, ziarna)

Szynka wieprzowa 50g   (mięso)

Masło 15g ( białko)

Jabłko 150g

Posiłek nocny:

Kanapka z masłem, wędliną i sałatą 1 szt. ( białko, gluten, jaja)

Wartości Odżywcze:  Energia 2336,83 kcal; Białko 105,11 g; Tłuszcz 72,01 g ; Węglowodany ogółem: 353,16 g; Błonnik 39,34 g, suma cukrów prostych: 72,63 g, kwasy tłuszczowe 4:0: 0,60g Sód 3340,72 mg